Smaakt zacht water anders dan hard water?

In Nederland is er sprake van hard water. Dat betekent dat er veel kalk in het water zit. Het is ook mogelijk om zacht water te krijgen, maar dit brengt vaak veel vragen met zich mee. Wil je weten of er verschil zit in de smaak van hard en zacht water? En wat de voordelen van zacht water zijn? Wij vertellen je graag meer hierover.

Wat is zacht of hard water?

Hard of zacht water heeft alles te maken met de hoeveelheid kalk die in het water zit. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het water is. In Nederland wordt de waterhardheid uitgedrukt in Duitse hardheid (°D of dH). 1 °D betekent dat je 17,8 milligram calciumcarbonaat kalk met liter water. Onder de 8 °D spreek je van zacht of zeer zacht water. Bij 8 °D tot 12 °D heb je een gemiddelde waterhardheid. Als de waterhardheid hoger is dan 12 °D, heb je vrij hard water en bij een waterhardheid van hoger dan 18 °D heb je hard water. Wil je het water in jouw huis ontharden? Dan kun je een waterontharder laten installeren door Soft Water Systems.

shutterstock_1206869470 (1)

Bekijk onze waterontharders!

Kun je zacht water drinken?

Als je wilt weten of je zacht water gewoon kunt drinken, dan is het eenvoudige antwoord: ja. Ook als het water onthard is, kun je dit gerust drinken zonder gevolgen voor je gezondheid. Het natriumgehalte is wel hoger in onthard water, waardoor mensen met een natriumarm dieet beter geen onthard water kunnen drinken. Het kan ook zijn dat de smaak van zacht water anders is dan de smaak van hard water. Dit kan in het begin wennen zijn, maar dat komt uiteindelijk ook weer goed. Veel mensen geven zelfs aan de smaak van zacht water lekkerder te vinden dan de smaak van hard water. Als je geen waterontharder in huis hebt, kun je ook zacht water kopen. In de supermarkt kun je dit vinden in de vorm van bronwater, maar niet elk bronwater is ontkalkt. Let daarom goed op het merk.

pexels-adrienn-1458562
pexels-pixabay-416528

Kun je te zacht water hebben?

Door het Drinkwaterbesluit is de ondergrens van waterhardheid vastgesteld op 5,6 °D, onder die grens is er sprake van ‘te zacht’ water. Een nadeel van volledig zacht water is dat je het vaak niet kunt gebruiken in bepaalde verwarmingsketels. Dit zul je niet hebben als je op de ondergrens van zacht water gaat zitten. Zacht water of onthard water is niet slecht voor de gezondheid, wat wel eens wordt gedacht. Ondanks de hogere hoeveelheid natrium in het water, kan het drinken van onthard water geen kwaad. Het is alleen niet aan te raden wanneer je een natriumarm dieet volgt.

De voordelen van zacht water

Er zitten veel voordelen aan zacht water, want kalk is schadelijk voor zowel je lichaam als je huis. Kalk zorgt voor kalkaanslag, bijvoorbeeld op je douchewand en kranen. Ook zorgt kalk voor het dichtslibben van de leidingen van huishoudelijke apparaten, waardoor je vaatwasser of koffiezetapparaat sneller stuk kan gaan. Bij zacht water gaan je apparaten dus langer mee en hoef je oppervlakken minder vaak en minder hard schoon te maken. Stroomt er uit jouw douchekop zacht water? Dat is ook beter voor je haar en je huid. Daarnaast is zacht water goed voor je kleding en linnen. Het installeren van een waterontharder is daarom altijd een goed idee.

Menu

Tijdelijke actie!

Gratis desinfectiemodule bij aanschaf van een elektrische waterontharder.

Ter waarde van €99,-

Gratis desinfectiemodule