Zo weet u of u hard of zacht leidingwater hebt

Hard of zacht leidingwater? Water is toch vloeibaar? Dat klopt zeker, maar er is wel degelijk een verschil tussen hard en zacht leidingwater. Mensen die thuis al zacht water hebben, zullen zeggen: ‘Je merkt het verschil pas als je eenmaal zacht water hebt.’ Wilt u daar niet op wachten en nu al weten wat het verschil tussen hard en zacht water is? In dit artikel vertellen we er alles over.

Wat is het verschil tussen hard en zacht kraanwater?

Hard water is water wat veel kalk bevat. In Nederland wordt het meeste kraanwater gewonnen uit grondwater (64%), het overige water wordt gewonnen uit oppervlaktewater (35%) en duinwater(1%). Grondwater wordt gewonnen uit de ondergrond, bodem en gesteenten in Nederland. In de Nederlandse bodem zitten verschillende kalklagen, wat voornamelijk veroorzaakt wordt doordat Nederland in het verleden in zee heeft gelegen. De afzetting van schaaldieren heeft ertoe geleid dat de bodem nu nog steeds rijk is aan kalk. Dit heeft gevolgen voor het water wat uit de grond gewonnen wordt. 

Wanneer hard water gezuiverd wordt van kalk, door ontharding van het water, spreek je van zacht water. Een waterhardheid tussen de 0 en 3 dH (Duitse hardheid) wordt beschouwd als zacht water. Dit water voelt zachter aan, smaakt beter en is ook beter voor huishoudelijke apparaten. Er zitten dus meerdere voordelen aan het hebben van zacht water.

Bekijk onze waterontharders!

Waterhardheid testen

Het is mogelijk om uw waterhardheid in uw leidingwater te testen. Er zijn sites waarop u uw postcode of woonplaats kunt invoeren, waarbij direct zichtbaar wordt wat de waterhardheid in uw woonplaats is. Het is ook mogelijk om speciale teststrips te kopen, die u in het kraanwater houdt. De strips meten de waterhardheid en op de strips verkleuren vakjes. Ieder vakje staat voor een bepaalde hardheid. De strips geven de waterhardheid aan voor bijvoorbeeld 7, 10, 15, 20 dH of hoger. Deze strips kosten ongeveer 1 euro en zijn via diverse webshops te koop. Deze methode is echter niet aan te raden, omdat de waterhardheid in Nederland standaard tussen de 8 en 12 dH ligt, waardoor deze methode minder nauwkeurig is. 

Een derde, meer doeltreffende manier, is om de waterhardheid te meten met een druppeltest. Voor deze methode vult u een klein bekertje met water en voegt u hier druppel voor druppel een speciale testvloeistof aan toe. Dit doet u net zo lang totdat het water van kleur verandert. Het aantal druppels wat u gebruikt toont aan hoe hard het water is. Deze test kost ongeveer 10 à 12 euro en is meerdere keren te gebruiken. 

Wilt u ook zacht water thuis? Vraag een offerte aan

Bij Soft Water Systems zijn we gespecialiseerd in het leveren en installeren van kwalitatief hoogwaardige waterontharders. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.

Menu

Tijdelijke actie!

Gratis desinfectiemodule bij aanschaf van een elektrische waterontharder.

Ter waarde van €99,-

Gratis desinfectiemodule