Wat is de waterhardheid in mijn woonplaats?

Merk je dat er veel kalkaanslag op je sanitair zit of heb je bepaalde huidklachten waar je nog geen oorzaak voor hebt gevonden? Dan kan het zijn dat de waterhardheid in je woning te hoog is. Waterhardheid is een maatstaf voor de concentratie van metaalionen, bicarbonaten en sulfaten in het water. De waterhardheid in Nederland wordt meestal gemeten met de Duitse hardheid (dH). 1 dH staat dan voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. Per gemeente kan er best veel verschil zitten in de gemiddelde waterhardheid. In deze blog vertellen we je meer over hoe je de waterhardheid in jouw woonplaats kunt achterhalen.

Wanneer heb je hard of zacht water?

Ook al is water vloeibaar, toch zit er verschil tussen hard en zacht water. Hoe hoger de hardheid van het water, hoe harder het water is. Tot 8 dH kun je spreken van zacht water, vanaf 12 dH spreek je over (vrij) hard water. Als je wilt zorgen voor zacht water, dan kun je ervoor kiezen om een ontharder aan te schaffen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je volgens de wet niet volledig mag ontkalken. De totale hardheid van drinkwater moet tussen de 5,60 en 14 dH liggen. De ‘ideale’ hardheid van water zou 0 dH zijn, als je kijkt naar de kalkaanslag. Echter is dit dus niet noodzakelijk.

pexels-pixabay-161502

Bekijk onze waterontharders!

Nadelen hard water

Hard water kan op korte en lange termijn voor veel ongemakken zorgen in huis. Op korte termijn merk je veelal kalkaanslag op oppervlakken, zoals een douchewand, of sanitaire voorzieningen, zoals een kraan. Op lange termijn kan kalk in het water ook zorgen dat huishoudelijke apparaten, zoals een vaatwasser of wasmachine, sneller slijten. De kalk zorgt er namelijk voor dat de leidingen dichtslibben. Daarnaast kan hard water ervoor zorgen dat energiekosten toenemen, omdat er een kalklaag wordt gevormd op verwarmingselementen. Ook werken schoonmaakmiddelen, zoals zeep en waspoeder, veel minder goed in water met veel kalk.

pexels-vecislavas-popa-1571462
pexels-photomix-company-950002

Waterhardheid meten

Het is mogelijk om de hardheid van water zelf te meten. Je kunt namelijk met een speciale soort teststrip de waterhardheid van jouw leidingwater testen. Ook zijn er instanties die hard water meten in heel Nederland. Deze waarden zijn dan te vinden in (online) databases en worden met regelmaat bijgewerkt. Wil je bijvoorbeeld weten wat in Brabant de minimale of maximale waterhardheid is? Dan kun je in zo’n database zien dat de waterhardheid tussen de 4.98 dH en 10.70 dH ligt.

Wat te doen bij hard water

Heb je gezien dat de gemiddelde waterhardheid in jouw woonplaats hoger ligt dan je zou willen? Dat is niet meteen reden voor paniek. De waterhardheid kan zelfs per huishouden nog verschil maken. Als je thuis de waterhardheid hebt getest en je vindt het te hoog, dan kun je wel kijken om maatregelen te treffen. Zo kun je investeren in een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat dat ervoor zorgt dat de hardheid van water verminderd kan worden.

Wilt u ook zacht water thuis? Vraag een offerte aan

Bij Soft Water Systems zijn we gespecialiseerd in het leveren en installeren van kwalitatief hoogwaardige waterontharders. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.

Menu

Tijdelijke actie!

Gratis desinfectiemodule bij aanschaf van een elektrische waterontharder.

Ter waarde van €99,-

Gratis desinfectiemodule