Hoe ontstaat kalkaanslag en hoe voorkomt u het?

U heeft de reclames ongetwijfeld al een keer voorbij zien komen: een badkamer, keuken of toilet wordt geplaagd door hardnekkige kalkaanslag en dit dient zo snel mogelijk verwijderd te worden. In deze reclames vliegen de anti-kalk schoonmaakmiddelen u om de oren, de één nog beter dan de ander. Wat echter nóg beter zou zijn is om de kalkaanslag te voorkomen voordat het ontstaan is! In dit artikel leggen we u uit wat kalkaanslag precies is, waar het vandaan komt en hoe u het kunt voorkomen.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag is de aanslag die ontstaat wanneer er water verwarmd of gekookt wordt. Het is voor velen een doorn in het oog, want het oogt niet mooi en tast het sanitair aan. Iedereen kent wel de witte aanslag die ontstaat op de douchekabine en op kranen, of de witte ‘vlokken’ in uw waterkoker of op uw tegels. De meeste mensen zullen kalkaanslag pas opmerken wanneer het zich eenmaal op het sanitair gemanifesteerd heeft. Er is echter ook een manier om kalkaanslag te herkennen voordat de witte laag zichtbaar is. Dit herkent u heel simpel aan dof sanitair. Wanneer dit zijn glans verliest en dof begint te worden, is er op dat moment al kalkaanslag aan het ontstaan. Gelukkig kunt u hier iets tegen doen!

Waar komt kalkaanslag vandaan?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door hard water. Afhankelijk van de regio waar u woont kan de hardheid van het water verschillen. Dit kan zelfs per gemeente verschillen. Heeft u vaak last van hardnekkige kalkaanslag? Dan is het water in uw regio waarschijnlijk erg hard. 

Door het verhitten van hard water worden kleine deeltjes calciumcarbonaat (oftewel kalk) gevormd in het water. In theorie kunnen deze kalkdeeltjes ook weer oplossen in het water zodra dit weer afgekoeld is. In de praktijk zie je echter dat het daar de kans niet voor krijgt, omdat eenmaal gevormde kalkdeeltjes zich afzetten op oppervlakken zoals douchekabines, tegels en kranen. 

Bekijk onze waterontharders!

Kalkaanslag op glas, ramen, sanitair en tegels

De meeste kalkaanslag is zichtbaar op tegels, glas, ramen en sanitair. Kalkaanslag vestigt zich echter ook op onzichtbare plekken, namelijk in waterleidingen! Wanneer u dit niet tijdig behandelt kan dit leiden tot verstoppingen van buizen. Daarnaast kan kalkaanslag ook leiden tot huidirritatie. Dit wilt u uiteraard voorkomen!

Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag kunt u voorkomen door een waterontharder te laten installeren. Met een waterontharder bent u minimaal 15 jaar verzekert van schoon en gefilterd water, zonder kalkaanslag. Hierdoor zijn uw huishoudapparaten beschermd tegen kalk en de schade die dit veroorzaakt. Het is dus een eenmalige investering die zich jarenlang terugbetaald met veilig en gefilterd water waar u van kunt blijven genieten!

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op, of vraag vrijblijvend een offerte aan

Menu

Tijdelijke actie!

Gratis desinfectiemodule bij aanschaf van een elektrische waterontharder.

Ter waarde van €99,-

Gratis desinfectiemodule