Wat is kalkaanslag?
Kalkaanslag is de aanslag die ontstaat wanneer er water verwarmd of gekookt wordt. Het is voor velen een doorn in het oog, want het oogt niet mooi en tast het sanitair aan. Iedereen kent wel de witte aanslag die ontstaat op de douchekabine en op kranen, of de witte ‘vlokken’ in uw waterkoker of op uw tegels. De meeste mensen zullen kalkaanslag pas opmerken wanneer het zich eenmaal op het sanitair gemanifesteerd heeft. Er is echter ook een manier om kalkaanslag te herkennen voordat de witte laag zichtbaar is. Dit herkent u heel simpel aan dof sanitair. Wanneer dit zijn glans verliest en dof begint te worden, is er op dat moment al kalkaanslag aan het ontstaan. Gelukkig kunt u hier iets tegen doen!
Waar komt kalkaanslag vandaan?
Kalkaanslag wordt veroorzaakt door hard water. Afhankelijk van de regio waar u woont kan de hardheid van het water verschillen. Dit kan zelfs per gemeente verschillen. Heeft u vaak last van hardnekkige kalkaanslag? Dan is het water in uw regio waarschijnlijk erg hard.
Door het verhitten van hard water worden kleine deeltjes calciumcarbonaat (oftewel kalk) gevormd in het water. In theorie kunnen deze kalkdeeltjes ook weer oplossen in het water zodra dit weer afgekoeld is. In de praktijk zie je echter dat het daar de kans niet voor krijgt, omdat eenmaal gevormde kalkdeeltjes zich afzetten op oppervlakken zoals douchekabines, tegels en kranen.